D. ČAPLOVIČ: Základná škola je prioritou v rámci modernizácie školstva

24.10.2012 Žilina

Žilina 24. októbra (TASR) - Základná škola je prioritou v rámci modernizácie školstva, treba ju však riešiť v spolupráci so zástupcami škôl. Po diskusii s 238 riaditeľmi základných škôl a základných škôl s materskými školami, ktorí sa zišli v Žiline na trojdňovom celoslovenskom zasadnutí Združenia samosprávnych škôl Slovenska (ZSŠS) to povedal minister školstva Dušan Čaplovič.

„Teší ma dohoda, že všetky zmeny, ktoré pripravujeme, budeme konzultovať a riešiť aj so zástupcami Združenia samosprávnych škôl Slovenska,“ doplnil minister školstva.

Základné školstvo je podľa predsedníčky ZSŠS Aleny Petákovej na kolenách. „V základnom školstve sú veľmi zlé podmienky na prácu učiteľa. A to nielen platové, ale celkové podmienky práce. Nemáme učebnice, nemáme materiál, nemáme peniaze naň. Stále sú na nás väčšie tlaky zo strany rodičov detí. Vyžadujú, aby ich deti boli vzdelávané, aby sa im učiteľ venoval, aby im venoval veľa času. Aby venoval veľa času príprave, modernizácii a na toto všetko učiteľ nemá žiadne zabezpečenie, po čom by mohol siahnuť a čo by mu uľahčilo jeho prácu,“ skonštatovala Petáková.

Na konferencii riešia riaditelia škôl najmä odborné témy - zmeny v legislatíve, opravu Štátneho vzdelávacieho programu či rámcové učebné plány. „Stanovený obsahový a výkonový štandard nevyhovuje počtu hodín, ktoré máme na daný predmet. Čiže presahuje počet hodín. Od ministerstva školstva chceme hlavne túto úpravu. Chceme sa opýtať, čo s učebnicami a či budú učebnice. A či budú také učebnice, ktoré nám budú vyhovovať a naozaj nám pomáhať,“ uviedla predsedníčka ZSŠS.

Minister školstva podotkol, že v spolupráci so ZSŠS chce dostať do štátnych vzdelávacích programov najpodstatnejšie - merateľné veci. „Aby sme vedeli hodnotiť žiaka. A vytvoriť väčšiu možnosť pre riaditeľa školy a učiteľa, ktorý si bude môcť práve v tejto oblasti rozpracovať školský vzdelávací program. Učitelia v rôznych regiónoch sú aj v ťažkej situácii skvelí ľudia, ktorí si často robia na kolenách učebné pomôcky a prípravu v náročnom prostredí,“ dodal Čaplovič.

ZSŠS existuje od roku 1994. Rieši problémy základného školstva na Slovensku a združuje 307 základných škôl.
 

Vyberte región